EVCİL HAYVAN İLE SEYAHAT
Bu yazımızı kara kedimiz biriciğimiz Şanuar’a ithaf ediyoruz, iyi ki var
İzmir, İstanbul, Kocaeli, Ankara ve Bandırma’ya bizimle birlikte seyahat eden Şanuar’la sıkıntısız yolculuklar yaptık. Seyahatiniz sırasında yanınızda bizimki gibi minnak bir dostunuz varsa, birtakım kurallara dikkat etmekte fayda var. Bir uçuşumuzda Şanuar’ın işlemlerini yaparken, yan tarafta köpeğini yanında götüremeyen bir hanıma rastlamıştık, promosyon biletini iptal edemedi, evcil hayvanını bırakacağı kimse de olmadığından bileti yanmış oldu.
İç hatlar uçuşlarında evcil hayvanınızı yanınızda götürmek için mutlaka önceden rezervasyon yaptırmanız gerekli. Her uçak için sınırlı sayıda evcil hayvan taşınabiliyor. Biz internetten bileti alıyor gibi yapıp oradan uçuş numarasını görüyoruz. Uçak firmasının müşteri hizmetlerini arıyoruz, uçuş numarası ile uçakta evcil hayvan için yer var mı diye soruyoruz. Evcil hayvan için yer olup olmadığını öğrendikten sonra bileti alıp rezervasyonu yaptırıyoruz.
Bu arada bu işlemi yaparken bizden tavsiye, uçakta yer olup olmadığını sorduktan sonra yer var derlerse telefonu kapatmadan işleme devem edin yani bekletin müşteri hizmetlerini. Bileti hemen alıp telefondaki müşteri hizmetlerine bileti aldığınızı ve evcil hayvan için şimdi rezervasyon yapabileceğini söyleyin. Firmaların müşteri hizmetleri aramaları ücretli oluyor, bir aramada yaklaşık 7 ya da 12 Lira kesiliyor. Beklemesi o kadar uzun sürmüyor ama müşteri hizmetlerini tekrar aradığınızda hem daha çok ücret kesiliyor hem de işlem uzuyor. İlk aramanızda zaten karşı taraf konuyu bildiği için biletinizi aldıktan sonra yer ayırtmak daha kısa sürüyor.
Telefonda size evcil hayvanınızın kilosunu soracaklar. Eğer 8 kilonun altında ise kabinde götürebilirsiniz. 8 kilonun üzerindeki evcil hayvanları kargo kısmına alıyorlar.
Evcil hayvanınızın aşı defteri de yanınızda olmalı ve kesinlikle kuduz aşısının süresi dolmamış olmalı. Yazının girişinde bahsettiğim hanımın köpeğini kuduz aşısının süresi dolduğu için almamışlardı. Bizim kedinin aşıları hep tam olduğundan hiçbir sıkıntı yaşamadık.
Yolculuk yapacak evcil hayvanınızın kafesi de standart ölçülere sahip mi diye sorulacak yine telefonda. 23cm yükseklik, 30cm genişlik, 40cm uzunluk ölçüleri genelde kullanılan evcil hayvan taşıma kafeslerine uygun oluyor. Cinsini ve ne olduğu da (kedi, köpek vs.) sorulduktan sonra işlem bitiyor.
Yanınızda evcil hayvan olduğunda online check-in yapılamıyor, rezervasyonunuz olduğundan sistem direkt izin vermiyor. Kedimizin uçuş işlemleri ve check-in için normalinden biraz daha erken gidiyoruz. Örneğin uçuştan 1 saat önce gidiyor isek 1 buçuk saat önce havaalanında olmuş oluyoruz.
Kontuara gittiğimizde kedimiz için rezervasyonumuz olduğunu söyleyip işlemleri başlatıyoruz. Kedimiz kafesi ile birlikte tartılıyor, evraklarının yani aşı karnesinin fotokopisi çekiliyor, bu arada bilet satışa gidip ödeme yapabilirsiniz deniyor. Ödemeler kontuara yapılmıyor. Eğer iki kişi iseniz kolay ama benim gibi bazen tek başınıza uçunca kediyle birlikte bilet satışa gidip ödemeyi yapıp geri dönmeniz zaman alabilir.
Ücretler THY kabin 8 kiloya kadar 70TL, kargoda 9-15 kilo arası 110TL, kargoda 16 kilo ve üzeri için 170 TL ödemeniz gerekecek.
Pegasus kabin için 8 kiloya kadar 70TL, kargoda 8-15 kilo arası 150TL, kargoda 15 kilo ve üzeri için 215 TL ödemeniz gerekecek.
Kabinde, Şanuarı’ımızın kafesini bacaklarınızın arasına koyuyor arada bir miyavladığında kafesine yavaşça dokunup buradayım diyorduk, sakinleşiyordu. Giriş ve çıkışlarda kalabalıktan rahatsız olduğundan biz kafesin üzerine benim şallarımdan birini kapatıyorduk, sakinleşiyordu Şanuar.
Kargo kısmında seyahat edecek evcil hayvanınızın kafesinin büyük ve havalandırması olmalı, kilitli ve üzerinde size ait iletişim bilgileri yer almalı. Sarsıntılara karşı kafesin içerisine yumuşak bir zemin hazırlamanızda fayda var.
Uçuşlarda 10 haftadan küçük kedi ya da köpekler uçağa kabul edilmiyor. Papağan ve güvercinlerde kabine değil kargo kısmına kabul edilebiliyor. Tehlikeli olarak kabul edilen bazı köpek cinsleri de (Pitbull Terrier, Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Amerikan Staffordshire Terrier, Japanese Tosa, Fila Brasileiro) uçuşa kabul edilmiyor.
Havaalanlarına giden Havaş, Belkoair gibi firmalar ile evcil hayvanlarınızı ücret vermeden ve kafeste yanınızda taşıyabiliyorsunuz. Bunun gibi farklı firmalarda gittiğiniz şehre yakın yerlere sefer düzenliyor olabilir. Ben İzmir’den İstanbul’a uçup, Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan İstanbul Konfor firması ile Kocaeli Gölcük’e geçmiştim.
Şehirlerarası otobüsler kiloya bakmaksızın sadece bagaj kısmına alıyorlardı hayvanları. Havasız bir ortamda saatlerce hayvana işkence etmeye gerek olmadığını düşünerek hiç kullanmadık. Sonradan farklı bir uygulamaya geçildi. 10 Ocak 2020 de resmi gazetede de yayınlanan karayolu taşıma yönetmeliğinde yapılan değişiklikle; özel taşıma kafesinde olmak koşulu ile, tehlike arz etmeyen aşı karneli kedi köpek, kuş (saka, muhabbet, kanarya gibi) hayvan sahibinin kucağında veya koltuğun önünde taşınabiliyor. Biz bu yeni düzenleme ile hiç yolculuk etmedik, seyehat etmeyi düşündüğünüz firmaya yine de danışmanızda fayda var.
Bunun dışında belediye otobüsleri, vapur ve metrolarda yine kafesinde evcil hayvanınızı taşıyabilirsiniz.
Birde deniz yolu olarak İDO ile birçok kere kedimizi ücretsiz olarak taşımıştık. Eğer gideceğiniz güzergaha İDO varsa mükemmel bir tercih olacaktır.
Yolculuğa çıkmadan birkaç saat önce evcil hayvanınızın mamasını kaldırırsanız, istenmeyen kazalara engel olabilirsiniz. Biz yolculuktan 2 ya da 3 saat önce mamasını kaldırıyorduk. Yolculuk bittiğinde eve vardığımızda nefis yaş mamalar ikram ediyoruz. Yine de ne olur olmaz diyerek kafesin zeminine kalın bir poşet, onun üzerine yumuşak bir kumaş sererseniz sıkıntı olduğunda kumaşı gözden çıkarabilirsiniz.
Patili yolculuklar...
Yazan: Aylin K. I.
Son Eklenenler
10 Yorum Atıldı
Beyazizler
14 January 2022
Merhabalar Rabia, evet klasik plastik çanta ölçülerinde değil, sırt çantası olduğundan problem yapmıyorlar. Bir kere başka bir çanta ile seyahat ettik el çantası şeklinde biraz da standart ölçüyü aşıyordu. Normalde sarı sırt çantasında hiç bir şey yaşamamıştık ama bu bahsettiğim el çantası olanda, kontuardaki görevli çanta biraz aşıyor ama geçebilirsiniz dedi. Şanuar ile yurtdışına uçmadık ama yurtdışı uçuşlarında kurallar biraz daha sıkı olabilir. Umarım sorunsuz uçarsınız, sevgiler.
Rabia . K
12 January 2022
Merhaba , çantanız tam olarak uçuş kabin standartlarına göre biraz büyük geldi gözüme , yani merak ettiğim şu o ölçülerin bire bir aynısı olmak zorunda değil mi ? Sonradan bi sıkıntı çıkmıyor mu yoksa sadece sırt çantasında mı göz yumuyorlar , çünki arkadaşım kaç kere evcil hayvan ile seyhat etti ve genel kişilerşn çantadan ötürü sıkıntı çektiğinden bahsediyor , ben kedim ile yurtdışına çıkacağım için bu konu baya canımı sıkıyor yardımcı olabilirseniz sevinirim
Beyazizler
07 November 2021
Merhaba, Şanuar'ı sık sık yanımızda götürdüğümüz için sırt çantası şeklinde olanı tercih ettik. Elimiz boş kalmış oluyor, oda halinden memnun izleye izleye yapıyor yolculuğunu. Çin'den alışveriş konusunda popüler olan adresten sipariş vermiştik, sert yapılı olanları da dahil pek çok alternatif mevcut, Şanuar büyüdükçe (6kg) içine sığmaz oldu ve çanta yumuşak olduğu için ağırlığı yüzünden çanta ezilip bükülüyor, Hem o rahat edemiyor, hem de taşırken bele vuruyor ağrısı, O yüzden sert yapılı olanları tercih etmek daha kullanışlı olabilir sizin yapacağınız uzun yolculuklar için. Şuan valiz üzerine koyup taşıyabileceğimiz ince uzun dışı hafif sert bir çanta deniyoruz. Tecrübelerimizi buradan paylaşıyor olacağız. İyi yolculuklar dileriz.
Meltem Şafa
28 May 2020
Bu güzel ve bilgilendirici yazı için çok teşekkürler biz de ailecek 3 kedimizle yakın zamanda Almanya'ya taşınmayı umuyoruz. Hiç bir yazıda denk gelmediğim detaylar vardı yazınızda okuduktan sonra taşlar yerine oturdu benim için. Umarım benim Cocoşum Mişam ve Miyuşum için de yolculukları Şanuar'ınki kadar sorunsuz geçer :)
Beyazizler
30 June 2022
Merve merhaba; biz defalarca Şanuar'ı kabinde yanımıza aldık. İDO'nun belirlemiş olduğu "Araç yolcu ve bagaj taşıma kuralları" madde 6 da belirtilen kriterlere uygun olmak koşulu ile yanınızda evcil hayvanınızı alabiliyorsunuz kabin içerisine biz bu şekilde sorunsuz bir şekilde, biletleme sayfasında evcil hayvanımızı da ekleyerek (ücretsizdi) seyahat ettik. yakın zamanda İDO kullanmadık, güncelleme gelmiş olabilir, İDO ile iletişime geçip kesin bilgi almanızda fayda var.