MOSKOVA'NIN HEDİYELİK VE ANTİKA PAZARI
IZMAYLOVSKY MARKET
Gittiğimiz şehirlerde bit pazarı gezmeyi hep sevmişizdir Moskova’da da bu heyecandan mahrum kalamadık ve izmaylovsky markete geldik. Partizanskaya metrosundan şekerden yapılmış ev görünümlü renkli yapılara doğru yürüdük.
Marketin kendisi o yapıda kurulu zaten. Burası hediyelik eşya, antika ve bit pazarının harmanıyla elde edilen bir yer, yani biz böyle tarif edebiliyoruz.
Yaklaştıkça eskimişliği hissettiren, terk edilmiş ruhuyla bizi etkilemişti yapı. İçeriye girdiğimizde çok miktarda ahşap küçük kulübeler görünüyordu, duvar kenarlarında da küçük dükkanlar vardı. Kiminde matruşka vardı kiminde ushanka, minsk, kürk… Kiminde, savaştan kalma antika eşyalar; dürbün, matara…Atıştırmak isteyenler için yemek standları. Çarşamba ve haftasonu en yoğun günleriymiş. En çok dükkan o zaman açılıyormuş.
Matruşka; tarihi 1890 yılına uzanan ahşap el oyması ve değişik figürlerle boyanarak yapılan iç içe birçok sayıda bebekten oluşan bir tür Rus oyuncak. Rus aile yapısının güçlü ve sağlam olduğunu, savaşa giden kocanın olmadığı bir evde kadının aile üyelerini koruyup kolladığı güçlü bir ana olduğunun simgesi.
Bizde matruşka almak istiyorduk, Arbat caddesindeki fiyatları görünce hediyelik eşya alma istediğimiz biraz kırılmıştı. Bu market yüzümüze güldü, heryer matruşka burda. Ama nasıl karar verecektik bilmiyorduk, nesine bakacaktık iyisi nasıl olurdu. Burda birkaç saat gezindikten sonra matruşkanın kökenine indik. O kadar çok sormuşuz özelliklerini fiyatlarını, bıraksan satış yapacaktık adeta. 3’lüsü 5’lisi 7’lisi tombulu, uzunu, mat renkli olanı, vernikli olanları, ünlülerin yüzlerinin oldukları…
Sohbet ettiğimiz bir satıcıdan matruşka ile ilgili püf noktaları almıştık. Matruşkanın kalitesi portresinden anlaşılırmış. Her sanatçı farklı renkler, şekiller kullanarak bu oyulmuş ahşapları matruşkalara dönüştürüyorlar. Her birinin altında sanatçı imzası bulunuyor, tabi bunların işçilik kalitesi değişiyor. Tamamını bir sanatçının boyadıkları veya atölyenin elinden çıkan parçalar halinde boyanan matruşkalarda var. Eğer özel bir şey almak isterseniz, sanatçı imzalı, bu genel boyananlardan biraz daha farklı fiyatlara sahip matruşkalar oluyor. Biz oralara kadar gitmişken; fabrikasyon olmayan, sanatçı eliyle boyanmış matruşka almayı tercih ettik. Geleneksel olan şekliyle, uzun olanlarından… Ellerinde tavuk, yumurta, ekmek olan, ailesiyle iç içe kadın sembolleriyle. Üslubu olan matruşkaların, ruhu da vardı. bunu anlamış olduk.
Aldığımız geleneksel matruşkamız ve Aziz Vasil Katedrali müzik kutumuz
Elimizde keyifle taşıdığımız Matruşkamızla birlikte matruşkalı bez çantamız, kedili şalımızla veda ettik pazara.
Pazar nerede, nasıl gideriz derseniz; Izmaylovsky Market Ulaşım yazımızı okuyabilirsiniz.
Izmailovsky marketten çektiğimiz videomuzu izlemek için tıklayabilirsiniz.
Yazan: Yavuz A. I.